torstaina, syyskuuta 06, 2012

Lintu pieni ja haaveita

Jaanan RR:n aiheena ovat linnut. Omaksi osuudekseni pistelin tämmöisen, yksittäisen lintusen Christine Smithin suunnittelemasta mallista Chickadees:
 Kun en ole kovin fiksu enkä hyvä ennakoimaan, rupesin pistelemään vain, ja työn kuluessa vasta hoksasin, että mallissa on runsaasti 1/2-pistoja sekä yhden-yli-pistelyalue silmän seutuvilla, ja nehän eivät yhtään sovellu aidapohjalle. Mutta valitulla linjalla oli jatkettava, koska työ oli jo pitkällä, ja kyllähän siitä sitten selvittiin, loppujenlopuksi :D.
Aina kyllä sanotaan, että käsityöohjeet pitää ensin lukea läpi, ja sitten vasta ryhtyä toimeen, mutta-mutta: pelkkä ohjeen lukeminen ilman konkreettista, käsilläolevaa työtä on tylsää ja jotenkin vaikeasti omaksuttavaa, ja kun se nyt vain on se käsityön paras osa, se lankoihin ja kankaaseen tarttuminen. (Tämä on kai vastaava ilmiö kuin se, etteivät suomalaiset miehet koskaan lue käyttöohjeita ennen laitteiden käyttöönottoa?)
Joku päivä oli vähän apea mieli, ja niinpä täytyi käydä mielenkohotusostoksilla. Kirjokkaan alennusmyynnissä ei ollut isommin houkuttelevia ohjeita, mutta tämän ostin ihan mielenkiinnosta, että minkähän näköinen ohje mahtaa olla, ja kun ei hintakaan ollut kuin muutaman euroa:
 Ohjehan on valtavan iso, monisivuinen, mutta myös erinomaisen selkeä kyllä (monisivuisuus merkitsee myös sitä, että kerrankin ruutumalli on painettu varmasti riittävän isolla.) Semmoinen se on myös, että ilman väritettäviä työkopioita en tule siitä selviämään.
Enpäs sitten tiedä, koska tuommoinen jättiläinen tulee tehtyä (kun jättiläisiä ja "puolijättiläisiä" on jo nytkin kesken ihan kiitettävästi), mutta on tuossa kyllä kauniit värit ja malli on ihana, tuommoinen oikeasti japanilaisen näköinen.

Eilen posti toi pari lehteäkin, ihan kuin vinkiksi, että välillä voisi neuloakin, kun ilmatkin kylmenevät:
 Muutama mieluinen poiminta, neuleet Novitan 7 veljestä -lehdestä, virkkaus Kauneimmista käsitöistä:
Myös Kauneimpien käsitöiden kannessa näkyvä turkoosi huppari on kivannäköinen.
Ainakin sukkia olisi jo korkea aika neuloa; omat alkavat olla moneen kertaan parsittuja, suosituimmissa ei ole enää kuin varsi ja jalkapöytä jäljellä :D.

Sananen vielä muusta (perhe)elämästä: Kävimme 7-luokkalaisen vanhempainillassa tiistaina, ja illasta tuli oikein hyvä mieli - opettajat ovat tolkun ihmisiä, ja säännöt selvillä.
Sen sijaan olen silmät ymmyrkäisenä ihmetellyt entisen opinahjoni Sastamalan (ent. Vammalan) Sylvään koulun nykyisen rehtorin julkisuudessa käymää taistelua koulujärjestyksen puolesta. Minusta hän puhuu hyvin asiaa, kaikista teemoista, joita minä olen hänen kuullut esille ottavan. Hyvä, että hän on nostanut julkiseen keskusteluun nuo ihmeelliset rajoitukset, joita opettajilla nykyään on oppilaiden toimiin puuttumisessa. Minä en toisaan edes tiennyt, ettei koulu saisi puuttua koulumatkalla tapahtuvaan kiusaamiseen, tai ettei oppilasta saa laittaa siivoamaan omia sotkujaan, tai mietiskelemään esim. tupakanpolton seurauksia.
Vaikken itse ole opettaja, äiti vain, taatusti puuttuisin koulumatkakiusaamiseen, jos sellaista tuolla näkisin. Tottakai laitan lapseni siivoamaan sotkunsa, jos hän on sellaista tahallaan tehnyt (niin teimme myös rippukoululaisille, eikä kukaan siitä koskaan valittanut), ja - hyvänen aika - alaikäisen tupakanpolttohan on laitonta, joten tuskin on ylimitoitettua laittaa lasta kirjallisesti pohtimaan tekemänsä syitä ja seurauksia.
On näemmä suomalainen lastenkasvatus ollut aika hukassa, mutta onneksi se nyt on pohdinnan alla! Ehkä se tästä taas, kun otetaan järki käteen?

16 kommenttia:

Amalia kirjoitti...

Onneksi en ole opettaja. Heiltä vaaditaan nykyjään kasvatusta, vaikka ei ole työkaluja millä sitä tekee. Mielestäni ennen kaikea se on vanhempien asia, eikä koulun. Opettaja ei saa nykyään sanoa saatikka tehdä mitään. En tarkoita, että karttakepillä lyöminen on oikein, mutta jotain rotia ois luokkiin saatava. Jo yksistään nyky nuorten kielen käyttö on ihan kauheeta.
Ihan kaunis tuo lintu on.

"pappi puikoissa" kirjoitti...

Puolustuksen sana myös nykynuorille: valtaosa on ihania, tavallisia nuoria, joiden kielenkäyttökin on kohdallaan. Poikkeustapaukset vain ovat usein aika äänekkäitä :).

"pappi puikoissa" kirjoitti...

Niin, ja vaikka kasvatus on tottakai ennen muuta kotiasia, on se kyllä koulunkin, ja mielestäni meidän kaikkien aikuisten - oli omia lapsia eli ei :).

Hely kirjoitti...

Ihana tuo lintu! Todella kaunis :)
Itsekään harvemmin tutkin mallia kunnolla. Esim. ainoa Tatty Teddy, jonka olen pistellyt on aidalle. Jälkipistot ovat edelleen tekemättä, ne kun menevät miten sattuu ja aidan ruutujen lävistäminen on tuskaa..

Mä en myöskään ymmärrä tuota nykyistä touhua kouluissa. Kaksi hyvää ystävääni ovat opettajia ja täytyy sanoa, että kummallista touhua. Mitään ei saisi tehdä, mutta kaikesta heitä syytetään. Tuo koulumatkalla kiusaaminen on ihan käsittämätöntä, samoin kuin tupakointiin puuttuminen. Hei haloo! Meillä puhuttiin tästä aina, että se on paha (siis koulussa puhuttiin) eikä ole traumoja jäänyt :)

Hanne kirjoitti...

Ihania nuo sinun käsityösi!

Käsittämättömäksi on meno kouluissa mennyt. ei ole mukavaa olla opettaja.
Moni nuori on kunnollinen, mutta joukossa on aina niitä kurittomia huonosti käyttäytyviä yksilöitä.
Ennen sellaiset pantiin kylmästi käytävään, nyt niitä taputellaan vain päähän.
Kunnon kotikasvatus täytyisi nousta jälleen kunniaan. Ei siitä minulle ainakaan ole mitään vahinkoa tullut,päinvastoin:)

Virpi kirjoitti...

Tosi kaunis tuo lintu. Ja täällä myös yksi pistelijä, joka ei aina lue niitä ohjeita ennen kuin työ on edennyt siihen pisteeseen, että on pakko =D

Ja ihan puhut asiaa, että voisi vähän peruuttaa näissä opettajien valtuuksien määrässä. Kyllähän työntekijätkin on vakuutettu työmatkalla jo niin miksei koululaisetkin?

Leena kirjoitti...

Meillä sattui just alkuviikosta että ekaluokkalaista kiusattiin kotimatkalla linkussa.Laitoin viestiä opettajalle ja tapaus oli sevitetty ja anteeksi pyydetty seuraavana aamuna koulussa. En kyllä tiennyt ettei koulu sais puuttua eikä vissiin opetkaan ;)
Ihana lintunen!

Lumiruusu kirjoitti...

Lintupistely on tosi kaunis ,niin herkkä :)

Minäkin selasin ihan uteliaisuudesta Kirjokkaan alen lävitse ja oli kyllä toinen toistaan upeampia ,tosi isoja malleja mistä valita.

Tilaukseen lähti kumminkin lähinnä korttiaskartelu-tarvikkeita ,haaveilen että IHAN OIKEASTI saisin nyt tänä vuonna ite tehtyä joulukortteja :)

Ja niitähän ei voi edes suunnitella ellei ole "riittävästi" materiaaleja,eihän ?! :D

Katri kirjoitti...

Suloinen lintu! Ja tuon mallin mäkin haluaisin, kiinnostaa mitähän siinä mahtaa lukea... (mutta kun olen siinä ostolakossa ;-)

Koulujutuista en sano muuta kuin sen että syvästi ihmettelin lukiessani juttua jossa sanottiin, että opettaja ei saa määrätä muuta rangaistusta kuin jälki-istunto. Tämä rehtori on mielestäni täysin oikeilla jäljillä.

Sari kirjoitti...

Lintu on tosi kaunis. Aidalle on tosiaan hankala pistellä puoli tms. pistoja.

kissankello kirjoitti...

tosi kaunis lintu, niin kuin linnut yleensäkkin ( no variksista ja harakoista en nyt niin paljoa piittaa, mutta siinähän nekin lentelevät) :)

- H - kirjoitti...

Kaunis on lintu ja lehdissä olisi varmasti houkuttelevia ohjeita.

Juurikin olen käynyt useammassa vanhempainillassa ja niissä on todettu, että koulu on vastuussa lapsista heidän kotimatkallaan. Viimeksi viime syksynä laitoin viestiä koulumatkakiusaamisesta kouluun, ja koulu siis siihen puuttuui, koska on vastuussa lasten turvallisuudesta silloinkin. Lasteni koulussa ensisijainen puuttumismetodi on keskustelu, kuten kaikissa KIVA (kiusaamisvapaa) kouluissa. Näin on siis tuossa konseptissa määritelty.

"pappi puikoissa" kirjoitti...

-H- : Näinpä, toivotaan, että myös laki tulevaisuudessa sanoo noin, että puuttua saa... (Tuntui, että opetusministeri ei ollut ihan homman tasalla, kun oli sitä mieltä, ettei koulumatkakiusaamiseen tarvi erikseen puuttua, kun samat tyypit kiusaa koulussakin - hmm.

Päivikki kirjoitti...

Ihana pistely, tiaiset ovat niin symppiksiä. itse olen pistelemässä sinitiaisia. Työ valmistunee vuonna 2025.

Mie olen tulkinnut tuon koulumatkalla kiusaamiseen puuttumisen niin, että se ei enää kuulu opettajan työhön, koska opena en voi olla siellä valvomassakaan. Mutta aikuisena tietenkin puutun koulumatkalla tapahtuvaan kiusaamiseen, huonoon käytökseen yms. Ei näille asioille voi kääntää selkäänsä ja piiloutua sen taakse, että ei se kuulu miulle!

"pappi puikoissa" kirjoitti...

Niinpä juuri, Päivikki. Ei opettaja ole siellä valvomassa, mutta jos oppilas kertoo, että kiusaamista on tapahtunut, voi koulu siihen varmasti puuttua, jos osapuolet ovat koulun piiristä. Paitsi, ettei nyt sitten Sylvään rehtorin saaman huomautuksen mukaan voikaan... Mutta onneksi on kouluja/opettajia, joissa toimitaan/jotka toimivat niinkuin asiat vaativat :).

Saara kirjoitti...

Söpö pikkulintu. :)
Minäkin olen selaillut tuota veikkalehteä, kivoja sukka- ja lapasmalleja ainakin täytyy testata...
Prairiet on postissa!