tiistaina, heinäkuuta 26, 2011

Toiseksi viimeinen KYHäys

Nyt on KYH 12:a osat yhteen ommeltu ja kaula-aukkoresori neulottu, eli slipari siitä valmistui:Ohjehan tämmöiseen löytyy Novita-lehden kesänumerosta, ja lanka on viime talvena hamstraamaani Nalle Aloeveraa, silloista poistoväriä, josta tein kevättalvella palmikkoneuleisen villatakin.
En ole - itse punakkana, ja rytmihäiriöisenä - erityisen hyvä punaisen kaveri. Enemmänkin hankkiudun rauhallisten värien, sinisen, vihreän ja lilan seuraan. Mutta kummasti tähänkin kiintyy, kun sitä aikansa neuloo :).
Malli oli yksinkertaisesta ulkonäöstään huolimatta aika työläs, sillä joustinneuleen näköiset osuudet - kaula-aukon resoria lukuunottamatta - ovat kahden silmukan kierrepalmikkoa.

Aina silloin tällöin joku - viimeksi Kirsti - ihmettelee, mikä kumma on "sampleri", jollaisesta edellisen postauksen ristipistotyö on esimerkki. Wikipedia esittelee sen näin. Meillä on kai perinteisesti totuttu puhumaan merkkausliinasta, mutta koska nuo ohjeet ja mallit ovat tavallisesti muunkielisiä (usein englantilaisia), on meikäläinen tullut omaksuneeksi sampler-nimityksen.
Eli kyseessä on tuo tuttu liina/taulu, johon yleensä nuoret tytöt tallensivat kirjain-, numero- ja kuviomalleja. Se toimi toisaalta taidonnäytteenä, toisaalta kuvioarkistona esim. tulevia nimikoimistarpeita varten.
Minun suosikkejani ovat sellaiset humoristiset englantilaiset samplerit, joihin tytöt ovat liittäneet jonkin oman "värssynsä", joka ilmaisee vaikkapa turhautumista kyseiseen työhön. Niitä on esitelty joskus kirjonta- ja antiikkilehdissä.

7 kommenttia:

Taina kirjoitti...

Kiitos, nyt selvisi samplerikin:) Ja Kiitos onnitteluista, äiti ja vauva ovat kotiutuneet tänään.Oikein kivan sliparin olet neulonut. Minua on enmpi ruvennut kiinnostamaan nuo pistelytyöt, koska niitä on helppo minunkin tehdä, ainakin vähän aikaa.. Nyt odottaa isäntä ja apulainen kahveja pellolla. Joten mukavaa päivää!

Ninnu kirjoitti...

Tyylikäs!

Kirsti kirjoitti...

Suuret kiitokseni selittämisestä mikä sampleri on! Asia valkeni hienosti.
Meillä oli ennen merkkausmalli-kirjoja, jos oikein muistan. Tämä onkin ollut kätevä tapa esitellä ja säilyttää malleja.
Todella kaunis työ tulee tästä samplerista, ajaton.
Slipoveri on hurjan kaunis!

Anneli kirjoitti...

Kaunis neule, punainen sopii sinulle upeasti ja piristää :)

Niina kirjoitti...

ompas hieno.

kissankello kirjoitti...

slipari näyttää tosi hyvältä ja on varmaankin ollut työläs. Itsekin jonkin verran neuleita tehneenä tiedän , että palmikot ovat hitaita:)

Virpi kirjoitti...

Kaunis on slipari ja noita on kiva käyttää sitten kun säät viilenevät mutta hihallinen villapaita on vielä liian lämmin. Työläs on malli ollut neuloa, mutta on se kaunis.

Kaikkea muutakin ihanaa olet taas saanut aikaan. Muutamaaukkosta on täälläkin kuunneltu, mutta kauhean kuuma on pääsääntöisesti ollut. Toivotaan syksyyn kääntyvän kesänä kohta vähän viilenevän!