Kun tuolla pari postausta alempana kysyttiin kommenteissa, että maisterikos se pappi on, ja että eikös opettajakin ole opettaja eläköidyttyään, niin otetaanpa lyhyt oppimäärä tästä pappeuden "mysteeristä":
- Teologisesta tiedekunnasta valmistuu maistereita.
- Jotkut heistä sitten ottavat pappisvihkimyksen, toiset ei.
- Pappeus tulee siis vihkimyksen kautta, joka saadaan piispalta. Kaikkia teologeja ei siis vihitä papeiksi!
- Jotta pappisvihkimyksen saisi, teologi tarvitsee seurakunnalta kutsun, eli työpaikan.
- Pappeuden myötä pappi saa "pappiskirjan", ja niin kauan, kuin hänellä on se kirja (joka on käytännössä A4-paperiarkki), hän on pappi ja saa tehdä papin töitä, oli sitten missä tahansa virassa (seurakunnan lisäksi esim. opettajana - tai vaikka automyyjänä) tai työttömänä tai eläkkeellä.
- Pappiskirja otetaan papilta pois vain virkavirheen seurauksena, tai jos hän sen itse haluaa pois antaa, niinkuin teki Terho Pursiainen aikanaan joskus -60-luvulla (ja pyysi sen myöhemmin takaisin).
- Toisinsanoen pappisvihkimys (joka tehdään kätten päällepanemisella, ns. apostolisen seuraannon mukaan, eli 1. ko. toimituksen tekijä on - ainakin uskomuksen mukaan - ollut Pietari, ja ketju on pyritty pitämään katkeamattomana siitä lähtien) antaa oikeuden tehdä papin tehtäviä, eikä pappisvirka ole siihen edellytys ollenkaan. (Se on edellytys vain pappeuden alkamiselle.)
- Toisin sanoen: vaikka olen eläkkeellä, voin silti edelleen esim. vihkiä, siunata hautaan ja kastaa lapsia, niin kauan kuin henki pihisee. Työpaikkaa en siihen tarvitse.
- Sen sijaan, jos haluan työstäni palkkaa, tarvitsen seurakunnan kutsun. Jos yksityinen seurakuntalainen kutsuu minut vaikkapa vihkimään avioliittoon, niin menen, jos pääsen, mutta palkkaa en siitä saa!
--- Olikohan nyt tarpeeksi sekavaa??
keskiviikkona, syyskuuta 10, 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
7 kommenttia:
Kiitos selvennyksestä.
Pappi on sitten vähän verrattavissa lääkäriin. Lääkärilläkin on oikeudet elämänsä loppuun asti, jos niitä ei oteta jostain syystä pois.
Hyvä tietää, että pappi voi toimia, vaikka ei olisikaan virassa.
Lisäksi kannattaa muistaa, että läheskään kaikki teologit tai teologian opiskelijat eivät suinkaan ole kristittyjä tai uskossa. Esimerkiksi uskontotiede on monissa yliopistoissa teologisessa tiedekunnassa eikä siihen suuntautuminen vaadi minkäänlaista vakaumusta tai uskoa - jotkut pitävät uskossa olemista jopa heikkoutena tai haittana uskontotieteilijän puolueettomuudelle.
Oli oikein mielenkiintoinen postaus.
Paljon siinä uutta tuntematonta asiaa. Taas ole joitakin tietoja rikkaampi.
Olipa siinä hyvä tietopaketti. Likan ystävän isä on kirkkoherra ja äiti on juuri pappi ja opettaja. Siunasivat aikoinaan yhdessä kaikki tämän kunnan ekalle luokalle lähtijät.Onkohan muuten muualla tätä koulutien siunaamista? Vein muuten nappisi, koska käyn täällä kumminkin tasaisin väliajoin tutkimassa puuhiasi!Aurinkoista loppuviikkoa!!
Kiitos selvennyksestä pappiskysymykseen! Siitä ainakin minä sain tarkennusta ja vahvistusta käsityksiini (=luuloihini) ko. asiasta. Sitähän ihminen aina käsittää asioita eri yhteyksissä, mutta aina ei ole varmaa, onko käsittänyt oikein. Nyt huomasin käsittäneeni oikein ja siis tiedän. Olikohan tarpeeksi monimutkaisesti sanottu, että käsittäisit oikein! ;D
Itse haaveilen teologian opinnoista avoimessa yliopistossa, mutta hysss... älä kerro kenellekään! ;)
Minä oli tuo anonyymi...painoin liika nopeasti enteriä... =)
Lähetä kommentti