sunnuntaina, toukokuuta 04, 2008

Kortei, kortei, kortei...

Lupasin pinsiöläisille (ja muille kirkossa olijoille), että laitan kylämme lapsilta jumalanpalvelusta varten kootut ajatukset tänne. Täältä voi tarkistaa, mitä saarnassa ja esirukouksessa puhuttiin. Joten nyt vähän hengellisempää antia, jonkinmatkaa.
Mitä Pinsiön koulun lapsille tuli mieleen sanasta "pyhä":
Munkki, kirkko, temppeli, Jumala, Taivaan isä, Jeesus, Jehova, Sunnuntai, lepopäivä, vapaapäivä, lukupäivä, kävelypäivä, taivas, mahtava. Vapaapäivä arjesta, lepopäivä pitkän viikon jälkeen, työtön päivä - silloin ei tehdä työtä.
Rauhan hetki. Pyhä on vapaa, jotenkin uskonnollinen ja kunnioitettu, Pyhä henki, ei mitään, ei saa meluta, ei riehua.
Jumalanpalvelus, pyhäkoulu, pyhäsunnuntai, pyhäkristus, pyhäyrjölä, hyvät tavat, Isä, Pyhän Yrjön Tarina, sunnuntai.
Sunnuntai, lepopäivä, jolloin ei tehdä mitään vaan kunnioitetaan se päivä, rauhallinen hetki, pyhäkirkko.
Henki=
Ihmisen sisällä oleva henki. Asia, jota ei näe tai kuule, mutta se (siis henki) näkee ja kuulee kaiken, mitä tehdään. Henki on jumala. Jumalata. Ihminen, ja asia, jota ihmisellä on yksi. Hengestä tulee mieleen Jumala ja Kristus ja oma koira, joka kuoli. Ihmisen henki. Eläimen henki. Pullon henki. Lampun henki, joka antaa 3 toivetta.

Sielu, ihminen, pahan hengityksen haju, raikas hengitys, kuolleen ihmisen sielu, elämä.

Ihmisen ruumis on minulle tärkeä. Henki on pyhä asia minulle. Minun henkeni. Jumalan henki on tärkeä kaikille, myös aikuisille ja lapsille Jumalan henki on ainä tärkeä.

Yhteinen uskon henki. Toisen tuki ja ystävyys. Perheen yhteys. Suvun usko. Usko. Käsittämätön. Jumala on henki, ihmisellä on henki; Henki on pyhää ilmaa.
Sitten Pinsiön koululaiset antoivat esirukousaiheita myös:

KIITOS:

Perheestä - siskoista ja veljistä, vanhemmista, kotieläimistä. Kiitos ystävistä ja kavereista. Kiitos, että voi pyöräillä kouluun. Kiitos kesästä, että tulee lämmintä ja pääsee uimaan.

Kiitos ruuasta ja rahasta, tietokoneesta, TV:stä, omasta huoneesta, peleistä ja trampoliinista. Kiitos, että ehdin ajoissa kouluun.

Kiitos Jeesuksesta ja että saamme syntimme anteeksi.

PYYNTÖ:

Anna kaikille perhe, koti ja ystäviä. Anna kaikille kavereita, ja ettei ketään kiusattaisi, ettei riideltäisi ja tapeltaisi. Että lapset olisivat terveitä, että heillä olisi ruokaa ja hyvät perheet. Että kaikki olisivat iloisia. Ettei vanhemmilla olisi huolta rahasta. Ettei ilmastonmuutosta tulisi. Ettei eläimiä kohdeltaisi julmasti, vaan että niitä kunnioitettaisiin.

Anna terveyttä kaikille, omalle perheelle, sukulaisille, ystäville, kaikille maailman lapsille.

Että sisarukset olisivat kilttejä toisilleen. Estä sodat. Että ihmiset eläisivät sovinnossa eivätkä tappelisi.

- - -

Ja sitten pyhistä asioista arjen juttuihin:

Sain nuo kolme ATC-korttia, jotka menevät vintage-vaihtoon, eilen valmiiksi. Kovalla innolla niitä väänsin. Tänä aamuna päätin tehdä jotain ihan itselle. Saanpa sitten julkaistakin sen. (Vaihdot on kiva säästää yllätyksiksi). Pikkukortit on kyllä hankala kuvata. Voi, kun olis skanneri! (Tai makaahan meillä semmoinen vanha tuolla varastossa, mutta emme ole onnistuneet asentamaan sitä tähän tietsikkaan. Täytyy varmaan taas yrittää.) Ihastuin, kun vanhasta lehdestä löytyi tuo kuva "Hovimestari"-elokuvasta. Virran Ola on kauhanvarressa oikeassa yläkulmassa. Vasen yläkulma on kangasta. Taustapahvin virkaa palvelee vanha synttärikorttini "Kuinka pähkinäkakku laitetaan". Vanhat kortit saavatkin taustapahvina oivan käytön. Niitä on tullut säilytettyä laatikkokaupalla "pahan päivän varalle". Täytyy vain pitää huolta, mitä taustalta näkyy. Vaikka tähänkin korttiin kun ompelin nepparit, tuntuu kivalta liimata joka tapauksessa joku ohut paperi taustapuolelle tikkien suojaksi.

Tulihan tuosta kortista aika täysinäinen, kun taustakin on tuommoinen epäyhtenäinen, mutta aihe kumminkin oli mieleinen (olen tasa-arvonaisia, nääs). Kaikkien kivojen ja olennaisten asioiden sovittaminen 6,35 cm x 8,89 cm alueelle vaatii kyllä vielä harjoittelua.

Naapuri tuli eilen sattumalta maininneeksi, että "kiva kun sait ensi syksyksi taidenäyttelyajan Taidetalolta". Häh? Oli kuulemma ollut lehdessä, mutta kukaan ei ollut kertonut minulle! Olisivatkohan ilmoittaneet ennen syksyä?
No, kaivoin vanhat Nokian Uutiset esiin, ja siellähän se tosiaan oli, parin viikon takaisessa lehdessä!
Toivottavasti kaupungin kulttuuritoimea ei haittaa, että näyttelyn aihe tulee muuttumaan. Anoin enkeliaiheista näyttelyä, mutta varsinkin maalaukset ovat nyt suuntautuneet eläimiin ja satumaisiin aiheisiin. Saapa nähdä. Mutta näyttely kumminkin tulee. Kiva!

4 kommenttia:

Tirsu kirjoitti...

Hienoa, että saat töitäsi esille näyttelyyn! Tulisin aivan taatusti niitä katsomaan mikäli olisin paikkakuntalainen. Tuota... Olen syöttänyt Urhoa päivittäin. Eipä näytä poju pulskistuvan =)

Anonyymi kirjoitti...

Eka kertaa olen blogissasi vieraisilla - blogisi nimi "Pappipuikoissa" kiinnosti sen verran, että piti poiketa ja vielä mielenkiintoisemmaksi blogisi tuli kun tajusin, että oikea pappi on puikoissa ja pitää tällaista hienoa blogia, jossa on vaikka mitä kivaa esillä.... (ettäkö olisin ollut ennakkoluuloinen - hi...pois se minusta...)

Palaga kirjoitti...

Kiitos osanotostasi!

marelo kirjoitti...

Moikka!

Luen mun blogi maajuelo.vuodatus.net, siellä on alkamassa lapsille oma vaihto. Jos kiinnostaa osallistua voi ja laita tietoa vaihhdosta eteenpäin.