keskiviikkona, kesäkuuta 29, 2011

Ritareita, suutareita...

Lämmössä taas pehmenee. Laiskasti olen virkkaillut, ja selannut läpi kaikki omistamani CrossStitcherit, Cross Stitch Collectionit ja Cross Stitch Goldit - yhteensä 30-senttinen lehtipino, eli montakohan lehteä siinä olisi... Suuria suunnitelmia on päässä pyörinyt, mutta kaipa se tästä rauhoittuu, kunhan valon määrä syksyn mittaan vähenee :D.
Konkreettinen aikaansaannos on eilinen värjäyskokeilu. Uittelin litkuissa kankaanpaloja, jotka ovat tylsän ulkoisen olemuksensa vuoksi jääneet vaille käyttöä.
Ei hassumpia tuotoksia, sanoisin:
Päällimmäinen on anopin marjamehussa uitettua aidaa,
alemmat vasemmalta oikealle:
aida Twinings Metsämarjateessä,
Aida perus-Liptonissa ja
kermanvärinen evenweave anopin marjamehussa.
Tykkään, että kirjavat, marmoripintaiset, ovat hauskimman näköisiä, eli kankaita ei kannata liikoja kieputella värjäyksen aikana, jos kuvioita haluaapi. Toisaalta tasaväriselle ja marmoripintaiselle varmasti löytyy kumpaisellekin oma käyttönsä.
Kun en muuten aidan ulkonäöstä isommin tykkää, värjäys tuo niihin kivasti piristystä.

Juu, ja sitten meidän pihassa viipyili eilen - tuntikausia - ihan oikea ritari:
Hänet - tai hänen serkkunsa - olen tavannut jo kahdesti tänä kesänä, ja aikaisemmin elämäni aikana en ikunansa. Kiva tuttavuus, eli ohdakkeet saavat kasvaa pihan reuna-alueilla, vaikken muuten niistä tykkääkään. Mutta jos ritari tykkää... :)

Vanhin poikamme on tämän viikon kehitysvammaisten leirillä ja toiseksi vanhin on vielä tämän viikon hautuumaatöissä.
Niinpä kävimme kesäiseksi perinteeksi muodostuneella kotiseuturetkellä pienemmällä porukalla, isäntä, 2 nuorimmaista ja minä.
Lapset pyysivät poikkeamista Hämeenkyrön museoon, eli sinne sitten.
Minä tietysti heti nappasin kuvan museon suutarinverstaan komeasta Singer-kokoelmasta, 3 tuhtia konetta:Seinällä luki, jotta nikkarilla kaikki on omaa tekoa, paitsi vaimo ja hevonen :D.

Tyttö ihastui kirkkorekiin, minä vällyihin:
Kirkonpenkkien takana oli ehtoollisvälineiden valmistustavaraa. Öylätitkin kuulemma saatiin itse paistettua:Kruunuhäämorsiamen varustukset olivat komiasti kultapaperein kruusatut:Perinteisen tavan mukaan poikkesimme myös Frantsilan Yrttitilan kasvisravintola Kehäkukassa, syömässä perhelounaan, vaeltelemassa pihan puodeissa ja yrttitarhassa:Tytär sanoi sattuvasti, että hän tykkäisi tämmöisestä yrttitarhasta, jos joku muu tekisi sen... ;D

Kotimatkalla poikkesimme parilla paikallisella tilalla, ostamassa makeita mansikoita ja herneitä kotiintuomisiksi.

8 kommenttia:

Sari kirjoitti...

Tuo marjamehussa uitettu aida näyttää peri suloiselta! En aiemmin tiennytkään että myös mehuissa kannattaa kokeilla tehdä värjäyksiä.

Villiviini kirjoitti...

Taas opin jotain uutta, kiitos!

Taina kirjoitti...

Taas opin uutta, ihan kuin villiviinikin:) Saa tylsistä valkoisista jotain muutakin ja mikä parasta helposti. Ihan kuin tyttäresi (fiksu sellainen) oivalsi, että tuollainen puutarha, kun ei itse tarvitsiss... niinpä, samoin minäkin voisin monesta sanoa:D
Ihana museokierros ja koskaan en ole Frantsilassa käynyt, haluaisin kyllä. Päivän paras postaus, ehdottomasti, saa todella hymyn huulille, monestakin syystä! Ihanaa päivää toivottelen!!

Taina kirjoitti...

Ihan unohdin, minäkin näin elämäni ekan ritariperhosen viime sunnuntaina, kun poika otti haavilla kiinni ja näytille, päästi kyllä sitten menenmään sen. Upea perhonen!

Tuittu kirjoitti...

Aida-kankaista tuli todella hienoja värjättyinä! Mietin ja ihmettelen: jos kankaan värjää esim. teellä niin pysyykö väri kankaassa? Minulla pistelytyöt joskus nuhjaantuvat ja olen huuhtaissut ne lopuksi. Miten käy teevärjäykselle. Onko sinulla kokemuksia???

"pappi puikoissa" kirjoitti...

Tuittu: Kun värjäyksen lopuksi huuhtelet kangasta, kunnes huuhteluvesi on ihan kirkasta, kaikki irtoväri on todennäköisesti lähtenyt. Voit kokeeksi pestä vielä pesuaineella ennen kankaan käyttöönottoa, jos epäilet!

Tavallista käsinpesua väri kyllä sitten kestää, konepesua kirjontatyölle ei usein kannata tehdäkään. Ja käsinvärjätyt langatkin - joita rakastan! - kestävät usein vain kevyen pesun, joten silloin kankaankaan ei tarvitse olla konepestävä.

Tuittu kirjoitti...

Kiitos lisäohjeista :)

Anneli kirjoitti...

Oletko kiltti ja poistat tämän luettuasi.

Tämmöisen kommentin sain tiinalta :
Sulla on kieli niin pitkä kun perseitä nuolet. Varo vaan ette astu päälle ja tuuskahda nenilles