torstaina, toukokuuta 29, 2008

Mitäs me pirkkosieniäiset!

Näin keväisellä lapset tuovat joka päivä jotain askarteluitaan, piirustuksiaan ja käsitöitään kotiin. Sain pikkuneidiltä tämän pussin, kun hänellä ei ole sille kuulemma käyttöä: No, minä keksin kyllä jotain. Pojalle tuli lasten kesänalun piristysvaihtarina Lukalta Yatzy-peli:
Kortti oli hieno, varsinkin Lukan piirtämät lepakot. Kiitos.
Meidän pojalta lähti Valtterille tämmöinen paketti:
Päätin yrittää kanssa tuota keskeneräisten käsitöiden valmiiksisaattamista ensi kuussa FuFo-projektin myötä - saapa nähdä...
Tekaisin tuossa aamun ratoksi pari askia ja runokortin. Liima lienee sen verran kuivunut, että voi julkaista:
Kortissa olevan Aaro Hellaakosken runon näet paremmin lukea täältä: . En tiedä, mitä tekijänoikeussuoja sanoo tuosta runon käyttämisestä. Toisaalta, kun tämä ei mene kaupalliseen käyttöön vaan todennäköisesti vaihtoon, voisi kuvitella, ettei mitään?
Potterin (ei siis Harryn, vaan Beatrixin) tarinat ovat olleet aina suosikkejani. Niitä on tullut tarjottua lapsillekin sekä satukirjojen että videoiden muodossa. Pauli Possun tarina ja Rouva Siiri Sipinen ja Jeremias Rimppakinttu meillä on ostettuina hyllyssä. Muutaman tarinan olemme nauhoittaneet tv:stä. On mukavaa, kun videot ovat hyvin uskollisia alkuperäiselle tarinalle sekä kieli- että piirrosasultaan.
Olinpa siis aivan innoissani, kun sähköpostiin tuli mainos Potter-aiheisesta ristipistokirjasta, ja heti se täytyi tilata! Tässä ensimmäinen tuotos kirjan aiheista, Petteri Kani, arvatenkin Vänskän isännän porkkanoilla herkuttelemassa:
Saattelin aamulla poikaa koulutaksille 7:n jälkeen. Täytyi napata kuu-ukosta kuva, kun se niin nätisti taivaalta kurkisteli:
Mainostin taannoin tuota "edestakaisin neulomista", eli sileää ilman nurjien kerrosten neulomista. Sitten lueskelin Helmiksen (www) sivuja, ja hän kertoi neulovansa usein ylhäältä alaspäin. Minä teen usein ainakin hihat ylhäältä alas, koska inhoan neulevaatteiden saumojen ompelua. Poimin siis silmukat pyöriöltä (jos tulee istutettu hiha, aloitan muutamalla silmukalla olkasauman molemmin puolin ja poimin lisää silmukoita aina joka kerroksen lopussa). Sittenhän hihan voi neuloa vaikka sukkapuikoilla suljettuna neuleena. - Onko sinulla vastaavanlaisia käytäntöjä tai "niksejä"?
Tiedätkö muuten, minkä näköinen on punatattiainen, pirkkosieniäinen, sarviantikainen, omenaleikkuri, nelitäplänappu, muurahaispääkkö ja muurahaispiilopää? Yhteishyvässä oli pieni palstanpätkä ötököiden nimistöstä. Kivoja! Joku vuosi sittenhän julkaistiin kirja paikkakunnannimistä, ja siitä, mitä ne voisivat tarkoittaa, jos ihan äänneasua kuullostellaan. Muistaakseni sienien nimistä kehiteltiin kanssa joskus voimasanoja. Niin, ja Tintti-sarjakuvissahan on se jatkuvasti sadatteleva kapteeni Haddock, joka käyttää juuri näitä rikkaampia ilmaisuja. Ovat varmasti tehokkaampia, kuin se tuttu v-sana. Ja antavat käyttäjästä myönteisen kuvan. Voihan nelitäplänappu!

3 kommenttia:

Raisa kirjoitti...

Ja Valtteri kiittää tosi kivasta paketista! Karkit vielä odottaa karkkipäivää, mutta muita on jo käytetty paljon.

marelo kirjoitti...

joo niin futolijoihin liitytty. Saisko näin jotakin aikaiseksi.

Ulla kirjoitti...

Paikan nimistä päällimmäisenä muistuu aina Reinoraukan tie jossakin pohjoisen reissulla nähty. Jättäisitkö meiliini yhteystietosi, neuvoteltaisiin ATC-vaihdosta!Kiitos.